PMS kleur moet kloppen

Om onze transparantie met u te delen hebben wij in onze website bijna alle kleuren opgenomen die in een pms-waaier te vinden zijn. Vul uw pms-kleur(en) in en zie ons advies.

Kleuren wijken vaak af. Dit komt omdat leveranciers niet goed weten, of niet willen weten, of niet vertellen wat er wel kan of niet kan op de drukpers. Modderman Drukwerk is transparant en onafhankelijk en wil u graag meer vertellen over de mogelijkheden die een drukker wel of niet heeft.

Ontwerpers maken vaak gebruik van aparte, ‘schone’ en heldere, afwijkende, en flitsende kleuren die in boeken of brochures of in een huisstijl terug te vinden zijn. Deze kleuren worden bijna altijd uitgekozen aan de hand van beeldscherm, pms-waaiers, kleurkaarten of een ander soort referentiemateriaal.

In vierkleurendruk kunnen deze kleuren worden benaderd door de vier proceskleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) . Er zijn echter veel pms-kleuren die in de verste verte niet gehaald kunnen worden in vierkleurendruk. Elke kleur die je namaakt of probeert te benaderen heeft nu immers zijn beperkingen. Een ieder heeft namelijk een andere voorstelling van kleuren, dus ook uw drukker!

Vooral paarse, oranje en groene tinten zijn heel moeilijk weer te geven in vierkleuren offsetdruk. Ook huidtinten, opgebouwd uit oranje en rood zijn moeilijk te reproduceren in druk. Zo ook sommige blauw tinten. Kleurdocumentatie behelst al dit soort problemen.

Modderman Drukwerk heeft zich in de afgelopen jaren gespecialiseerd in kleurdocumentatie. Van het meten van kleuren (fotospectraalmeting), drukken met hooggepigmenteerde inkten (voor verbreding van de kleurbereik op een drukpers) tot en met het drukken met extra drukkleuren (hexachrome drukken). Modderman Drukwerk vertelt u precies hoe uw leveranciers hier mee om moeten gaan. Voor vrijblijvend advies bel gerust, we komen graag onze expertise met u delen.